10 VINKKIÄ KUUBAAN

Espanjan kieli on valttia Kuubassa. Harvat paikalliset puhuvat englantia, joten kannattaa harjoitella muutama sana Espanjaa ennen matkaa. Olen itse opiskellut espanjaa muutaman vuoden, joten harjoittelin Duolingo appilla ennen matkaa. Hyvä idea olisi myös kirjoittaa hyödyllisiä sanoja ja lauseita paperille, jonka pitää mukana matkassa. Eräs meidän matkaseurueesta teki näin ja pärjäsi todella hyvin. Matkasta voi tulla ajoittain hankalaa ilman minkäänlaisia kielellisiä apukeinoja.

Kuubassa kärsivällisyys on usein koetuksella. Valmistaudu jonottamaan joka ikiseen paikkaan ja siihen ettei mikään koskaan toimi niin kuin pitäisi. Ruokakaupat ovat usein pieniä ja niihin jonotetaan sisään. Vesi saattaa joskus loppua ja täytyy käydä parissa eri kaupassa ennen kuin sitä löytää. Kannattaa suunnata isoimpiin kauppoihin, jotta on vähän enemmän valikoimaa. Ruokakaupat eivät muuten todellakaan ole samanlaisia kuin missään muualla missä olen käynyt. Kuvittele tyhjä R-kioski, jossa on pari hyllyä, siinä perus Kuubalainen ruokakauppa. Viikonloppuisin tavarat alkavat olla yleensä kaupoista loppu, joten ruoka/juoma ostokset kannattaa tehdä hyvissä ajoin viikolla. Rommia kyllä saa mistä vaan, milloin vaan eli ei hätää! Ravintoloissa ruuassa kestää yleensä ainakin sen 30 minuuttia, joten koskaan ei kannata olla liian nälkäisenä.

Internettiin pääsee vain wifipuistoissa, joita on ympäri kaupunkia. Ensin täytyy käydä ostamassa wifikortti pieneltä kiskalta. Muista ottaa passi mukaan, sillä et saa nettikorttia ilman henkilöllisyystodistusta. Wifipuiston tunnistaa siitä, että siellä on paljon ihmisiä puhelimilla ja läppäreillä istuskelemassa. Hotelleissa on yleensä wifi, ainakin aulassa. Wifikorttiin kannattaa muuten jättää aikaa lentokentälle, sillä siellä ei ole mitään tekemistä.

Valuuttana Kuubassa on turistien peso (CUC), joka on eri valuutta kuin paikallisilla. Turistien pesot ovat arvokkaampia kuin paikallisten. Rahaa kannattaa vaihtaa heti lentokentällä maahan tullessa. Kuuban omaa valuuttaa ei ymmärtääkseni saa viedä maasta pois. 

Matkustaminen Kuubassa paikasta paikkaan on suhteellisen helppoa. Ainoa asia minkä paikallisilta opin on, että ÄLÄ KULJE JUNALLA. Kuuban juna on hevoskärryn näköinen koppi raiteilla. Good luck with that. Kuubassa kuljetaan taksilla kaikkialle, jopa kaupungista toiseen. Maasta löytyy virallisia ja epävirallisia takseja. Viralliset ovat keltaisia perus taksin näköisiä autoja kun taas epäviralliset taksit ovat yleensä vanhoja Amerikan rautoja. Kuulemma epäviralliset taksit eivät ole yhtä luotettavia kuin viralliset taksit, mutta meillä ei ollut mitään suurempia ongelmia minkään taksin kanssa. Suurin osa matkoista taidettiin kulkea näillä epävirallisilla takseilla. Matkustamiseen voi myös käyttää busseja, mutta niihin on hankittava liput etukäteen hyvissä ajoin ja aikataulut kannattaa tarkistaa kunnolla.

Majoituksen voi varata joko etukäteen hotellista tai Airbnbn kautta. Paikalla hotellin varaaminen voi käydä kalliiksi ja Airbnb appi/sivusto ei toimi Kuubassa. Suosittu majoitustapa on myös casa particulareissa yöpyminen. Casa particularit ovat paikallisten pitämiä majoituksia. Monilla paikallisilla on isot koloniaaliset talot ja he vuokraavat reissaajille huoneita tai osia asunnoistaan esim. yläkerran. Casa particulareissa on yleensä myös mahdollisuus saada edullinen ja hyvä aamiainen. Me asuimme suurimman osan ajasta näissä casoissa ja se oli upea tapa päästä tutustumaan Kuubalaiseen kulttuuriin. Parhaimmat casat löydettiin Trinidadissa ja huonoimmat olivat Varaderossa. Voi olla, että joutuu käymään pari casaa läpi ennen kuin löytää itselleen sopivan. Paikalliset yleensä auttavat löytämään vapaita huoneita sukulaisilta tai tutuiltaan.

Ruokaa löytää laidasta laitaan. Sitä saa todella halvalla tai sitten Suomen hinnoilla. Syötiin Kuubassa todella hyvää ja ei niin herkullista ruokaa, mutta yleisesti ihan hyvää ruokaa sieltä saa. Se ei kuitenkaan ole kulinaristien luvattu maa. Syötiin aina ulkona, koska kaupoista ei oikein saanut ruoka-aineksia. Havannassa Havana Viejassa löytyy parhaimmat ravintolat. Paras ravintola missä käytiin oli Trinidadissa, jossa syötiin viisi päivää putkeen. Perinteinen Kuubalainen annos on nimeltään Ropa vieja (ylin kuva), jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ropa vieja tehdään nyhtö possusta tai naudasta. Sen mukana tulee yleensä salaatti, riisiä, papuja ja banaania yleensä lastuina. Jälkkäriksi suosittelen metsästämään churroja katukojuista. Kuubassa on muuten aika vaikeaa olla gluteeniton tai vegaani ruokavalio.

Nähtävyydet ja tekemistä Havannassa: Havanna Vieja, El Malecon, Plaza de la Catedral, kierros kaupungissa vanhalla autolla, yleinen kiertely kaupungissa ja kulttuuriin tutustuminen. Päiväretkia kannattaa tehdä Los Viñalesiin tai rannalle Playa de Estelle sekä Varaderoon. 

Parhaat tuliaiset mitä Kuubasta kannattaa tuoda ovat sikarit ja rommi. Pienistä katuliikkeistä voi löytää söpöä turistikrääsää mitä viedä tuliaisiksi esim. magneetteja, avaimenperiä jne. Myös upeaa Kuubalaista taidetta kannattaa viedä mukanaan. 

Mukaan Kuubaan kannattaa tuoda: Vessapaperia (sekin saattaa loppua ja sitä kannattaa kantaa mukanaan kaikkialla), naposteltavaa/välipalaa kuten pähkinöitä, pussipuuroa, myslipatukoita jne., perus lääkkeet ja laastarit kannattaa tuoda Suomesta. Saippuat, hammastahnat ja muut hygieniatuotteet on myös hyvä tuoda Suomesta, sillä niitä ei Kuubasta välttämättä löydä.